Programma Teamcompetities 2019 bekend gemaakt

 In 4eDivisie, 3eDivisie, 2eDivisie, 1eDivisie, Eredivisie, Algemeen

Foto: Renée Witteveen

Tijdens het jaarlijkse NTB-congres op Papendal is het programma van de Teamcompetities 2019 bekend gemaakt. Ronde 1, 2 en 3 van het seizoen worden in 2019 door de vijf divisies – Eredivisie tot en met 4eDivisie – gezamenlijk afgewerkt. De Superdagen maken deels plaats voor superweekenden, om de grote hoeveelheid startseries, en daarmee het lange dagprogramma, wat compacter te maken.

De Teamcompetities 2019 starten op 18 en 19 mei met de DUIN triathlon in Almere. De Eredivisie en de 1eDivisie gaan op herhaling met het spectaculaire succesnummer: de Triple Mix (een format waarbij in drie korte wedstrijden de drie onderdelen – zwemmen, fietsen en lopen – in wisselende volgordes worden afgelegd). De 2eDivisie en lager strijden in de Flevopolder in een Team Time Trial om de eerste punten.

Na Almere strijken op 8 en 9 juni alle teams neer bij de Stadstriathlon in Weert. Een week na het Europees kampioenschap over de olympische afstand, krijgen de 2eDivisie en lager daar een nieuwe uitdaging voor de kiezen. Tijdens een stayer-OD is er een ‘Noord/Zuid-battle’, waarbij de teams uit de noordelijke en zuidelijke teams in dezelfde startserie strijden om de punten voor hun eigen klassement. Voor de 1eDivisie staat er in Limburg eveneens een olympische afstand op het programma en voor de Eredivisie een Team-relay. De Team-Relay wordt voor het eerst sinds de geschiedenis van de Teamcompetities voor de Eredivisie buiten Almere afgewerkt.

Ronde drie is op 22 juni de 010 Triathlon in Rotterdam. Alle divisies komen daar op één dag op één locatie in actie. De 2eDivisie en lager strijdt in een Team-relay – nog maar zelden gedaan in deze lagere divisies – om de punten en ook hier zijn de noord en zuid divisies samengevoegd. De Eredivisie en 1eDivisie starten twee keer in Rotterdam: in de ochtend voor een individuele kwalificatie en in de middag voor een ploegentijdrit op basis van een jachtstart.

In de vierde ronde 4 waaieren alle divisies wat uiteen, met daarbij ook ruimte voor een nieuwkomer op de kalender: Triathlon Stein. Daarnaast worden in deze ronde ook Holten, Nuenen, Utrecht en Klazienaveen aangedaan. De atleten van de Eredivisie komen op 24 augustus in actie in Veenendaal, waar naast de punten voor de Eredivisie ook de nationale titels op de olympische afstand op het spel staan.

Ronde 5, de finaleronde in de vijf divisies, vindt plaats op vier locaties, met ook hier twee nieuwkomers: Keistad Triathlon in Amersfoort en Triathlon Zaanstad. De finale van de Eredivisie vindt op 31 augustus (deze datum is nog onder voorbehoud) plaats in Nijmegen, waar ook het NK Sprint wordt gehouden. De 1eDivisie beleeft haar finale in Vroomshoop met een Team Time Trial.

In totaal 262 team (174 mannen- en 88 vrouwenteams) komen volgend jaar in actie in de vijf divisies, dat is er één meer dan als dit jaar. Veertien nieuwe mannenteams en zestien nieuwe  vrouwenteams stromen dit jaar in en daarnaast behouden twintig mannenteams – die aan het eind van het afgelopen seizoen door hun 16+ klassering niet zeker waren van deelname – hun positie in de 4eDivisie. Aanvankelijk leek het erop dat deze mannenteams hun plek zouden verliezen aan nieuwe teams, maar mede dankzij afzeggingen hebben zij toch hun startpositie kunnen behouden.