Aanpassing in programma Weert

 In 4eDivisie, 3eDivisie, 2eDivisie, Algemeen

Noord en zuid racen apart van elkaar over de sprintafstand

Foto: Renée Witteveen

Door een ongelukkige miscommunicatie tussen de organisatie van de Stadstriathlon Weert en de organisatie van de Teamcompetities zijn we helaas genoodzaakt het wedstrijdprogramma (2eDivisie t/m 4eDivisie) van zaterdag 8 juni aan te passen.

De afgelopen winter bedachte battle ‘noord versus zuid’ over de olympische afstand moet op de schop. De bedoeling was om elke divisie over het 20 km lange EK-parcours voor age groupers een stayer-OD af te laten leggen. De kans dat atleten tijdens deze wedstrijd zouden worden gedubbeld was dan zeer klein, waardoor de jury kon garanderen toe te zien op een eerlijk wedstrijdverloop. Ook was er meer dan voldoende ruimte voor iedere atleet.

Stayer OD wordt stayer sprint

In de praktijk blijkt dit parcours alleen in het EK-weekend (1/2 juni) beschikbaar en is in het weekend van 8/9 juni alleen een kleinere ronde beschikbaar van 6,7 km. Deze moet dan zes keer gereden worden voor de OD. Veel atleten zouden gedubbeld worden; zeer waarschijnlijk zou een aanzienlijk aantal atleten zelfs op twee ronden achterstand worden gezet. Met ruim 200 man op zo’n korte ronde, hoge snelheden en grote niveauverschillen is het voor de jury niet mogelijk overal kordaat op te treden als atleten gaan aansluiten bij een snellere groep. Dat laatste is namelijk niet toegestaan. Natuurlijk doen we heel graag een beroep op fair play bij alle atleten, maar de praktijk van eerdere jaren wijst ook uit dat dat – zeker in een situatie als deze – meestal niet voldoende is.

En dus is in samenspraak met de wedstrijdorganisatie en de NTB jury de afgelopen weken gezocht naar alternatieven. Parcourstechnisch lukte dat niet, waardoor we helaas moeten besluiten van de stayer-OD een stayer-sprint (750m – 18km – 5km) te maken. Ook op deze korte afstand worden mogelijk atleten gedubbeld, maar dat aantal is beheersbaar voor de jury. Vooral ook omdat we besloten hebben de startgroepen te halveren en de ‘noord-zuid-battle’ dus in Weert van het programma te halen.

Bij voorkeur hadden we de OD op het programma gehouden (noord apart van zuid, met kleinere groepen atleten en daardoor beheersbaar voor de jury), maar acht startseries OD passen niet in het tijdschema. Wij vinden het erg jammer dat we nu de lagere divisies dit seizoen geen OD kunnen aanbieden. Onze excuses voor deze (heel late) aanpassing van het programma.

Nieuw tijdschema

Er is een nieuw tijdschema voor zaterdag 8 juni. De nieuwe starttijden sluiten – gelukkig – zoveel mogelijk aan bij het tijdslot wat jullie al bekend was voor Weert.

  • 9.00 uur (gelijk aan oude tijd) 4eDivisie Zuid
  • 9.45 uur (i.p.v. 9.00 uur) / 4eDivisie Noord
  • 10.30 uur (i.p.v. 10.25 uur) / 3eDivisie Zuid
  • 11.15 uur (i.p.v. 10.25 uur) / 3eDivisie Noord
  • 13.15 uur (i.p.v. 13.00 uur) / 2eDivisie Zuid mannen
  • 13.50 uur (i.p.v. 13.00 uur) / 2eDivisie Zuid vrouwen
  • 14.30 uur (i.p.v. 14.45 uur) / 2eDivisie Noord mannen
  • 15.20 uur (i.p.v. 14.45 uur) / 2eDivisie Noord vrouwen

Het betreft de wedstrijden in de 2eDivisie, 3eDivisie en 4eDivisie op de zaterdag. Het wedstrijdprogramma van de zondag (Eredivisie en 1eDivisie) blijft ongewijzigd.

Goed om te weten

De organisatie in Weert zal zo snel mogelijk haar website bijwerken met alle nieuwe tijden. Parcoursen zoals die momenteel op de site staan, blijven ongewijzigd. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen. Alle teams hebben tot en met de deadline van inschrijven (zaterdag 1 juni, 23.59 uur) de gelegenheid om de samenstelling van hun team te wijzigen zonder dat dit een wissel kost. Wil je een wijziging doorgeven of heb je vragen. Neem dan even contact op met jullie eigen coördinator.

.