Gezelligheid, enthousiasme én mooie races tijdens ‘Super Saturday’ Teamcompetities

 In 4eDivisie, 3eDivisie, 2eDivisie, 1eDivisie, Algemeen

Beeld: Tim Buitenhuis

,,Wauw, wat was dit gaaf.” Het was, gisteren tijdens de Super Saturday van Teamcompetities Triathlon in Rotterdam, een veelgehoorde kreet van deelnemende atleten. Zij genoten dan ook van het spectaculaire format dat ze kregen voorgeschoteld: in het geval van de Eredivisie en 1eDivisie een triple mix en in het geval van de lagere divisies een team-relay.

Gisteren kon je al een uitgebreid verslag, inclusief interviews, over de Eredivisie races lezen. Op dezelfde dag – onder heerlijk zonnige omstandigheden – kwamen ook alle overige teams in actie, allemaal op en rond de Willem-Alexander roeibaan. Een geweldige locatie, want alle races waren perfect te volgen voor het toch al erg enthousiaste publiek en alle atleten konden daardoor rekenen op de nodige aanmoedigingen.

In de 1eDivisie vrouwen was er voor TV Almere het grootste succes: Ilona Eversdijk deelde er samen met Diede Diederiks (EDOsports uit Maastricht, red.) de individuele zege – na een meer dan zinderende eindsprint tussen de twee dames kon de jury niet anders dan concluderen dat de twee tegelijkertijd over de finish kwamen en dus werd hen allebei de overwinning toegekend – en daarnaast won het Almeerse team ook nog eens de dagzege. ,,De sprint kwam uit mijn tenen. Een triple mix is echt superleuk om te doen, maar doet ook heel veel pijn. Een race als deze winnen is heel lastig en voelt erg goed.”

(tekst gaat verder onder video)

TV Almere passeert Kijani 2

Dankzij de prestaties van Eversdijk en ook haar ploeggenoten Cynthia Zetz (6e), Sharon Zuijdervliet (17e) en Daniëlle Spoelder (23e), eindigde TV Almere dus ook nog eens als team op het hoogste treetje van het podium. Daarmee gaat het team de vrouwen van Kijani 2 uit Beesd – dat in Rotterdam vierde werd – voorbij in het totaalklassement. Het verschil tussen beide ploegen bedraagt slechts één punt. Ook daarachter is het bijzonder spannend: EDOsports uit Maastricht staat na een knappe tweede plaats in Rotterdam nu derde (vijf punten achter koploper TVA 2) en met nog een punt minder volgen daarachter Ferro Mosae 2 en winnaar van het brons in Rotterdam: Hellas 2 uit Utrecht. Met nog twee wedstrijden te gaan is de strijd om de titel dus nog een hele spannende.

Rogelli / TriMates 2 oppermachtig – daarachter veel spanning

Bij de mannen in de 1eDivisie is die strijd wellicht minder spannend, maar daarom niet minder mooi. Rogelli / TriMates 2 won de eerste twee wedstrijden al en toonde zich gisteren, in Rotterdam, opnieuw te sterk voor alle concurrenten. Dankzij Merijn Ellenkamp (8e), Gerbert van den Biggelaar (10e), Daan Gehlen (23e) en Martijn Keijsers (29e) mochten de mannen uit Utrecht ook nu weer plaatsnemen op het hoogste treetje van het podium. De tweede plek was voor de mannen van TV Almere en de derde plek voor TC Twente 2.

De individuele zege ging naar Tjardo Visser. De atleet van TV Almere, die ook al in Weert zegevierde, toonde opnieuw zijn kracht en draaide de hele wedstrijd voorin mee om uiteindelijk dus ook de winst te pakken. Met een grote lach op zijn gezicht. ,,Dit format is echt heel gaaf om te doen. Het is bijna een spelletje. De afwisseling van de onderdelen: het is een soort loterij waarbij je het heel erg naar je zin kunt hebben.”

(tekst gaat verder onder video)

In het totaalklassement is het vanzelfsprekend Rogelli / TriMates 2 dat met drie overwinningen riant aan de leiding gaat. Dat betekent niet dat het minder spannend is, want de nummers twee tot en met zes volgen met een onderling verschil van slechts vier punten. Alle uitslagen en het totaalklassement zijn terug te vinden op de website van Teamcompetities.

Plezier voorop met team-relay 2eDivisie, 3eDivisie en 4eDivisie

Voor heel veel ploegen in de Schuiteman 2eDivisie, badmutsen.com 3eDivisie en Pioneer 4eDivisie, stond voor het eerst een team-relay op het programma. Daarbij legden alle atleten een zwemonderdeel van 300 meter af, werd er 5.3 kilometer gefietst en 1.5 kilometer gelopen, voor de volgende atleet uit het team werd weggetikt. De snelheid lag daardoor hoog en er gebeurde van alles: tactieken werden toegepast, inhaalmanoeuvres werden aan de lopende band gemaakt terwijl de benen soms juist werden stilgehouden om aansluiting te pakken met een achtervolgende groep

Kunst op zich – winst voor favorieten én outsiders

Al snel bleek dat een team-relay een kunst op zich is en dat er binnen dit format van alles kan gebeuren. Zo waren er bijvoorbeeld ploegen die na twee eerdere overwinningen opnieuw aan het langste eind trokken: de mannen van Hellas 4 (3eDivisie Noord) en TV Dordrecht 2 (4eDivisie Zuid). Maar ook waren er ploegen die de eerste twee wedstrijden ver van een podiumplaats bleven, en nu toch de winst pakten. Na twee achtste plaatsen pakten de mannen van TV De Bollenstreek – Noordwijkerhout in de 3eDivisie Zuid bijvoorbeeld de dagzege en na een zevende en tiende plaats mochten ook de mannen van Noord Van Eden Groep / Triathlon Team Holten 2 de handen in de lucht steken na een dagzege in de 4eDivisie Noord.

Binnen de 2eDivisie Noord werd er bij de mannen gewonnen door TTW uit Weesp, bij de vrouwen door Hellas 3. Binnen de 2eDivisie Zuid trokken de mannen van TV Dordrecht en de vrouwen van TC Maastricht 2 aan het langste eind.

Het vooraf voor velen onbekende format viel in ieder geval goed in de smaak: ,,Dit is veel gaver dan we van tevoren dachten; je bent echt de hele wedstrijd als team aan het strijden. Korte tijd als atleet en daarna als supporter van je teamgenoten.”

Na drie superweekenden, waarin alle teams op dezelfde locatie in actie kwamen (Almere, Weert en Rotterdam) waaien de verschillende competities nu uiteen. Ronde vier vindt vanaf volgend weekend plaats in Holten, Nuenen, Utrecht, Stein, Klazienaveen en Veenendaal. Kijk voor het volledige programma, alle daguitslagen en totaalklassementen op de website van Teamcompetities.

Bron:  3athlon.nl.