Rotterdam klaar voor derde race Teamcompetities: opnieuw sensatie met triple mix

 In 4eDivisie, 3eDivisie, 2eDivisie, 1eDivisie, Eredivisie, Algemeen

Met nog drie dagen te gaan tot ‘Super Saturday’, maakt Rotterdam zich op voor het derde Teamcompetities Triathlon weekend van 2019: aankomende zaterdag komen opnieuw alle 262 teams in actie. De Eredivisie en 1eDivisie zullen dat doen volgens het meer dan spectaculaire triple mix format, waarbij atleten drie keer een ultrakorte triathlon afleggen, steeds met tien minuten pauze tussendoor. Spanning, sensatie en vooral ook bijzonder hoge snelheden gegarandeerd. De prachtige, compacte wedstrijdlocatie rondom de Willem-Alexander roeibaan draagt daar alleen maar aan bij. De wedstrijd is voor het publiek volledig te volgen, zodat alle ontwikkelingen ‘van A tot Z’ zichtbaar zijn.

In de eerste van drie heats wordt er 300 meter gezwommen, 5.3 kilometer gefietst en 1.5 kilometer gelopen. Na tien minuten pauze volgt een tweede heat, waarbij de starttijden per atleet worden bepaald door de tijdverschillen uit de eerste heat en waarbij dezelfde afstanden maar dan in de volgorde lopen, fietsen en zwemmen worden afgewerkt. In de tweede heat zullen atleten er alles aan doen de verschillen met hun tegenstanders te verkleinen of juist te vergroten. Na nogmaals tien minuten pauze volgt de laatste en beslissende heat in de volgorde fietsen, zwemmen en lopen. De finishvolgorde na deze derde en laatste heat zijn bepalend voor de dagwinst.

Squadra op jacht naar tweede overwinning

In Rotterdam zijn het in ieder geval Tom van Cappellen, Bart Cooymans, Lucas van Deyne, Lars van der Knaap en Devi Wolthuizen die het moeten gaan doen voor Squadra. Dit is de ploeg waar ongetwijfeld het meest naar gekeken zal worden. Zij verdedigen – met een puntentotaal van drie – een minimale voorsprong op Rogelli / TriMates (4 punten) en een iets grotere voorsprong op de huidige nummer drie van het klassement: TC Twente uit Enschede (6 punten). Visma / TriCan uit Arnhem en De Dolfijn uit Amsterdam volgen op een vierde en vijfde plaats met respectievelijk 8 en 9 punten.

Ook de mannen kwamen in 2017 in Rotterdam in actie. (Foto: Teamcompetities)

Toch kan er ook gekeken worden naar de ploegen die daaronder staan: het mooie aan de triple mix is dat vrijwel álles kan gebeuren en dat – vooral door de onvoorspelbaarheid van de race – ook de lager geklasseerde teams kans maken op een goede klassering. Een triple mix kenmerkt zich door het korte werk en het is altijd de vraag welke atleet tussen de heats door het beste herstelt. Daarnaast ligt de nadruk op snelle wissels en bleken vorig jaar ook de coaches, die tussen de heats snel alle materialen van de atleten mogen herstellen, een cruciale rol te spelen.

Ferro Mosae kan serieuze stap naar kampioenschap zetten

Bij de vrouwen lijkt er op dit moment één team dat oppermachtig is: titelverdediger Ferro Mosae won zowel in Almere als in Weert en zal er ook in Rotterdam alles aan doen om de derde overwinning veilig te stellen. Daarmee zou de formatie uit Maastricht – dat in Rotterdam zal starten met Sophie van der Most, Sarissa de Vries, Anna Witteveen en Eline Thijssen – meteen een goede stap doen richting het kampioenschap.

Zover is het vanzelfsprekend nog niet. Ferro Mosae heeft twee punten in het klassement, maar voelt de hete adem van onder andere Hellas – Utrecht en TVA – Almere in de nek. De vrouwen uit Utrecht hebben, dankzij een tweede plek in Almere en een derde plaats in Weert, vijf punten. De Almeerse vrouwen volgen op een derde plaats met zes punten: zij werden vierde in Almere en – dankzij een felle eindsprint van Maaike Telkamp – tweede in Weert.

Niet alleen bovenin, maar ook onderin lijkt Rotterdam een spannende en misschien zelfs cruciale race te gaan worden. Ploegen als NSTV Trion – Nijmegen (23 punten), ZSC Oceanus – Aalsmeer (25 punten), Animo Sportpsychologie team – Utrecht (25 punten), AV Impala – Drachten (27 punten) en Wensink – Benro / TTvW Hof van Twente – Goor (29 punten) zitten dicht op elkaar en moeten alle zeilen bijzetten in de strijd om degradatie te voorkomen.

1eDivisie: dominant Rogelli / TriMates 2 wil derde overwinning

Bij de mannen uit de 1eDivisie – die ook een triple mix zullen doen – zal iedereen kijken naar Rogelli / TriMates 2. Dit team uit Utrecht won al in Almere en Weert en kondigt tevens het hele seizoen aan de titel te willen pakken. In Rotterdam zal er met Gerbert van den Biggelaar, Merijn Ellenkamp, Martijn Keijsers en Daan Gehlen wel worden gestart in een grotendeels andere formatie dan de afgelopen twee wedstrijden, waarmee het altijd afwachten blijft hoe de prestatie zal zijn.

De grootste spanning binnen de 1eDivisie voor mannen centreert zich overigens net achter de ploeg uit Utrecht. Daar zijn het namelijk Hellas 2 – Utrecht, De Dolfijn 2 – Amsterdam en Triteam Spijkenisse die gedeeld tweede staan: allemaal hebben zij acht punten. Daar weer kort achter volgen TVA – Almere en TC Twente 2 – Enschede met negen punten. Al deze ploegen kunnen in Rotterdam dus een serieuze stap naar het podium maken.

1eDivisie: spannende strijd vrouwen

Bij de 1eDivisie vrouwen is het Kijani 2 uit Beesd dat aan de leiding gaat. Na een tweede plaats in Almere, pakten zij twee weken terug de overwinning in Weert waarmee ze alvast een mooie glans gaven aan het begin van hun seizoen. Met Saskia Veerman, Ingrid van Lubek, Rieneke Terink en Tanya ten Velden in de gelederen, zullen de vrouwen uit Beesd er tijdens de triple mix alles aan doen opnieuw op het hoogste treetje te belanden.

Wel zullen ze dan af moeten rekenen met onder andere TVA 2 – Almere, dat het seizoen ultiem begon met een overwinning in eigen huis maar daarna een vierde plaats pakte in Weert, en Ferro Mosae 2 – Maastricht dat juist in Almere een vijfde plaats pakte maar in Weert het zilver opeiste. Deze twee ploegen volgen in het klassement op respectievelijk twee en vier punten achterstand op Kijani 2.

Net als in de Eredivisie wordt het voor de vrouwen in de 1eDivisie onderin het klassement ook spannend. Misschien nóg spannender zelfs, want door de komst van de 3eDivisie voor vrouwen (in 2020, red.) en het daardoor herindelen van de vrouwencompetitie na dit seizoen, verliezen de onderste acht teams straks hun plek in de 1eDivisie. Vrouwen die willen handhaven in deze 1eDivisie, en niet willen afzakken naar de 2eDivisie, zullen dus alles op alles moeten zetten om voldoende teams achter zich te laten.

Team-relay voor 2eDivisie, 3eDivisie en 4eDivisie

Waar de Eredivisie en 1eDivisie de spectaculaire triple mix krijgen voorgeschoteld, mogen alle atleten uit de Schuiteman 2eDivisie, Badmutsen.com 3eDivisie en Pioneer 4eDivisie los volgens het minstens even spectaculaire team-relay format. Alle atleten leggen – in estafettevorm – 300 meter zwemmen, 5.3 kilometer fietsen en 1.5 kilometer hardlopen af, waarbij de laatste atleet uiteindelijk de eindpositie bepaalt. Een primeur voor bijna al deze atleten, want voor nagenoeg alle teams die op deze niveaus meedoen is de team-relay een nog niet eerder geracet format. Het zal dus spannend worden welke teams het beste met de mogelijke zenuwen uit de voeten kunnen. Om nog maar te zwijgen over de extreem korte afstanden, de tactische plannen, het hoge tempo, de ongetwijfeld vele verrassingen die er gedurende de race zullen plaatsvinden en het feit dat er mag worden gestayerd.

Extra leuk is de zogenaamde noord-zuid-battle, die in Weert ook al gehouden zou worden, maar daar uiteindelijk niet door kon gaan. Voor de competitieuitslag heeft deze battle vanzelfsprekend geen effect, maar onderling kunnen atleten uit de Noord en Zuid-Divisies nu wel hun resultaten tegen elkaar afzetten.

Voor alle tussenstanden – en opstellingen van alle teams voor de wedstrijd in Rotterdam – kun je terecht op de website van Teamcompetities Triathlon.

Bron: 3athlon.nl.