Weert maakt zich op voor vervolg Teamcompetities

 In 4eDivisie, 3eDivisie, 2eDivisie, 1eDivisie, Eredivisie, Algemeen

Eredivisie in actie tijdens spectaculaire team-relay

De openingswedstrijd vond in Almere plaats. (Foto: Toine Garnier)

Alle divisies komen aankomend weekend in actie tijdens het tweede Teamcompetities Triathlon weekend van dit seizoen: verspreid over de zaterdag en zondag zullen alle 262 teams het weer tegen elkaar opnemen in de strijd om het kampioenschap, promotie, handhaving of lijfsbehoud. De Eredivisie heeft zondag de spectaculaire team-relay op het programma staan, waarbij atleten in estafettevorm een ultrakorte triathlon (250mtr – 6.7km – 1.4km) afwerken en waarbij uiteindelijk het snelste team wint.

Na het EK dat afgelopen weekend al in Weert werd gehouden, gaat het ‘triathlongeweld’ aankomende zaterdag en zondag dus onverminderd door. Zwemmen in het blauwe meertje, een korte en daardoor zeer overzichtelijke fietsronde, de team-relay die zich volledig in het centrum van de stad afspeelt en ook voor de overige disciplines finishen in het hart van Weert: alle ingrediënten voor een prachtig weekend zijn aanwezig.

Eén ding is zeker: de team-relay belooft weer heel veel spektakel. Niet alleen omdat het format daar haast garant voor staat – de snelheid ligt extreem hoog en er wordt altijd op het scherpst van de snede geracet – maar vooral ook omdat de eerste kaarten een paar weken terug in Almere – tijdens de seizoensopener – al zijn geschud. Bij de vrouwen was het toen Ferro Mosae uit Maastrichtdat de favorietenrol als titelverdediger meteen waarmaakte: deze ploeg bleek sterk genoeg om de concurrenten van onder andere de vrouwen van Hellas – Utrecht en Kijani – Beesd achter zich te laten. In Weert zal de ploeg uit Maastricht starten met Rani Skrabanja, Danne Boterenbrood, Sarissa de Vries en Sophie van der Most in haar gelederen.

Bij de mannen zal er vooral worden gekeken naar twee ploegen: Rogelli / TriMates uit Utrecht en Squadra uit Eindhoven. Naar die eerste ploeg vooral omdat zij misschien enigszins verrassend titelverdediger Squadra aftroefde in Almere, de overwinning pakte en er meteen werd gehoopt dat deze lijn kon worden doorgetrokken richting rest van het seizoen. In Weert zal dat moeten gebeuren met Simon den Braber, Koen de Leeuw, Joey van ‘t Verlaat en Pim Venderbosch. Natuurlijk zullen de mannen uit Utrecht absoluut de hete adem van hun concurrenten van Squadra gaan voelen. Squadra werd dan wel overklast in Almere, maar de titelverdediger zal er in Weert alles aan doen het goud te pakken, revanche te nemen op Rogelli / TriMates en zo een goede stap te maken in het klassement. Ploegen als Visma / TriCan – Arnhem en TC Twente – Enschede volgden vrij kort in Almere, dus zullen ook voldoende vertrouwen hebben getankt om er in Weert opnieuw te staan.

1eDivisie krijgt vervolg met individuele OD

Voor de 1eDivisie staat in Weert een OD op het programma. Welke mannen en vrouwen zullen na 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen op het hoogste treetje van het podium mogen stappen? Waar de ogen in Almere aanvankelijk misschien wat minder waren gericht op de mannen van Rogelli / TriMates 2, zal dat nu in Weert totaal anders zijn. Cornelis Scheltinga, Marijn de Jonge en Tim den Braber hebben tenslotte laten zien in goede vorm te steken en zullen ongetwijfeld gebrand zijn om na Almere ook deze tweede wedstrijd van Teamcompetities Triathlon te winnen. Merijn Ellenkamp wordt in deze tweede wedstrijd vervangen door Daan Gehlen. Spannend zal het ongetwijfeld worden, want in Almere waren het de mannen van TVA die – in hun thuiswedstrijd – bijzonder dichtbij kwamen, maar uiteindelijk niet de laatste sprong naar voren wisten te maken. Tjardo Visser, Danny Sijtzel, Thomas Naasz en Marten Visser zullen in ieder geval alles op alles zetten om de mannen van Rogelli / TriMates 2 dit keer – in Weert – wel te overklassen. In Almere stond TC Twente 2 met brons op het podium, dus ook dit lijkt een team om nauwlettend in de gaten te houden.

In de 1eDivisie waren het de vrouwen van TVA die tijdens de openingswedstrijd oppermachtig bleken. Niemand kwam in de buurt bij de formatie uit Almere, dus dat zal veel vertrouwen geven tijdens de tweede wedstrijd in Weert. Natuurlijk biedt het winnen van de openingswedstrijd geen garantie voor de aankomende race, ook al gebeurde dat dus met overmacht, en daar komt nog bij dat het format van de wedstrijd in Weert voor een volledig andere wedstrijddynamiek zal zorgen en TVA ook met een grotendeels andere formatie aan de start verschijnt: Cynthia Zetz, Anneke de Groot, Sharon Zuijdervliet en Daniëlle Spoelder zullen het in Weert moeten gaan doen. De vrouwen van Kijani 2 en Hellas 2, die in Almere beslag legden op de respectievelijk tweede en derde plaats, zullen dat ook beseffen, zich zondag van hun beste kant laten zien en alles doen om het hun Almeerse concurrenten zo lastig mogelijk te maken.

Sprint voor 2eDivisie, 3eDivisie en 4eDivisie

Waar de Eredivisie en 1eDivisie op zondag in actie komen, start het Teamcompetities weekend in Weert al op zaterdag. Alle atleten in de Schuiteman 2eDivisie, Badmutsen.com 3eDivisie en Pionier 4eDivisie starten dan op een stayersprint (750m – 18km – 5km). De eerder geplande stayer OD, mét een strijd tussen de noord- en zuidtakken van de competitie, moest door de organisatie van de Teamcompetities helaas in een laat stadium worden aangepast. Desondanks is een mooie strijd te verwachten op ieder niveau, waarbij het stayerformat wellicht voor verrassende wendingen zorgt. Voor alle tussenstanden – en de opstellingen van alle teams voor de wedstrijd in Weert – kun je terecht op de website van Teamcompetities Triathlon.

bron: 3athlon.nl.