Eredivisie triathlon nadert spannende ontknoping: voorlaatste wedstrijd in Veenendaal tevens NK OD

 In Eredivisie, Algemeen

Beeld: Tim Buitenhuis

Na spannende wedstrijden in Almere, Weert en Rotterdam – en vervolgens een zomerstop – krijgt de Eredivisie van Teamcompetities Triathlon aanstaande zaterdag, 24 augustus, in Veenendaal een vervolg. Daar staat veel op het spel: niet alleen omdat het de vierde en dus de voorlaatste wedstrijd is, maar ook omdat er individueel wordt gestreden om het Nederlands Kampioenschap olympische afstand.

Spannende strijd mannen Rogelli / TriMates en Squadra

Bij de mannen staat er, in de strijd om het klassement in ieder geval, het meest op het spel voor Rogelli/ TriMates uit Utrecht en Squadra uit Eindhoven. Beide ploegen hebben vijf punten en voeren de ranglijst dus gezamenlijk aan. Meeste druk lijkt daarbij te liggen op de Eindhovenaren, want de meervoudig landskampioen en titelverdediger staat na twee tweede plaatsen (Almere en Rotterdam) en ‘slechts’ één overwinning (Weert) enigszins onder druk. Ondertussen zijn het ploegen als TC Twente uit Enschede (9 punten) en Visma / TriCan uit Arnhem (13 punten) die derde en vierde staan en zeker nog kans hebben op een stijging in het klassement.

De meeste ogen zijn dus gericht op Squadra – dat met Finn Timmermans, Youri Keulen, Lars van der Knaap, Lucas van Deynze en Bart Cooymans aan de start verschijnt – en Rogelli / TriMates. De Utrechtenaren starten met Cornelis Scheltinga, Daan Gehlen, Joey van ‘t Verlaat, Pim Venderbosch en Victor Goené. In deze ploegen zitten meteen meer dan voldoende kanshebbers op de individuele zege en daarmee de Nederlandse titel. Andere namen om in de gaten te houden zijn onder andere Thomas Cremers (Visma / TriCan), Stijn Jansen (TC Twente), Erik-Simon Strijk (Kijani), Bas Diederen (Fitness Occasions / Step One) en Menno Koolhaas (ZSC Oceanus).

Vrouwen Ferro Mosae verdedigen koppositie, vrouwen TVA kloppen op de deur

Ook bij de vrouwen kan een meer dan spannende strijd worden verwacht, waarbij er vanzelfsprekend vooral wordt gekeken naar Ferro Mosae. Na twee eerste plaatsen (Almere en Weert) en een keer een derde plaats (Rotterdam) gaat de ploeg uit Maastricht aan de leiding in het klassement en daarmee doet het goede zaken in de strijd om titelprolongatie. Aankomende zaterdag start het team met Sarissa de Vries, Sophie van der Most, Anna Witteveen en Danne Boterenbrood. Deze vrouwen lijken allemaal ook nog eens prima papieren te hebben om zich te mengen in de strijd om de individuele zege en dus de Nederlandse titel.

Tegelijkertijd zal er ook veel gekeken worden naar TVA: de Almeerse vrouwen gelden dit seizoen misschien wel als de grootste verrassing en bezetten op dit moment, met slechts twee punten minder dan Ferro Mosae, de tweede plaats. De stijgende lijn van de Almeerders is bewonderenswaardig: er werd afgetrapt met een vierde plaats in Almere, vervolgens een tweede plaats in Weert en in Rotterdam werd er zelfs gewonnen. In Veenendaal zijn het Cynthia Zetz, Ilona Eversdijk, Romy Spoelder en Silke de Wolde die het moeten gaan laten zien. Van deze vier lijkt Eversdijk de beste kans te hebben op individueel succes.

Ook achter de Almeerse vrouwen is het spannend in het klassement, want daar volgen onder andere Kijani uit Beesd en Hellas uit Utrecht: beide ploegen hebben negen punten en daarmee slechts vier punten minder dan Ferro Mosae en twee punten minder dan TVA. De verwachting is dan ook dat Veenendaal een cruciale rol kan gaan spelen voor het klassement. Voor Hellas komt onder andere Jony Heerink uit, die de wedstrijd vorig jaar in Veenendaal won en zich toen ook Nederlands Kampioen kroonde.

Programma

De vrouwen starten aankomende zaterdag om 14.00 uur voor hun NK en Eredivisiewedstrijd. De mannen volgen anderhalf uur later en starten dus om 15:30 uur. Voor de actuele tussenstanden en startlijsten kun je terecht op de website van de Teamcompetities Triathlon.

Voor het publiek is de wedstrijd in Veenendaal een goed te volgen race. Het zwemparcours is overzichtelijk en is vanaf de kant vrijwel helemaal te zien. Tijdens het fietsen en lopen worden er meerdere rondes afgelegd, met telkens doorkomst door het finishgebied op Sportpark de Groene Velden. Toeschouwers zitten daardoor dicht op de actie.

Tijdens de wedstrijd kun je live updates van de race ontvangen via het Instagram account van @TriathlonNL. Vanzelfsprekend vind je op 3athlon.nl direct na de race uitgebreide verslagen en inhttps://3athlon.nlterviews. 

Bron: 3athlon.nl