Vrouwen Kijani domineren OD Veenendaal en gooien klassement op kop, mannen Squadra stapje dichterbij landstitel

 In Eredivisie, Algemeen

Foto: Tim Buitenhuis

Na de vierde wedstrijd in de Eredivisie, vandaag stond er in Veenendaal een OD op het programma, is de spanning groter dan ooit. Vooral bij de vrouwen wordt het volgende week tijdens de afsluitende wedstrijd nagels bijten, want dankzij een prachtige dagzege van Kijani gaan er nu drie ploegen aan de leiding in het klassement. Ook bij de mannen nog volop spanning, al heeft titelverdediger Squadra daar vandaag vooral gedaan wat het moest doen: winnen, een gaatje slaan op achtervolger Rogelli / TriMates en daarmee een serieuze stap zetten richting landstitel.

Kijani domineert en gooit klassement volledig open

De vrouwen van Kijani legden in Veenendaal dan wel geen beslag op het individuele goud en daarmee de Nederlandse titel OD – die eer was voor Sarissa de Vries van Ferro Mosae – maar toch was het deze ploeg die er met kop en schouders bovenuit stak: dankzij een tweede plaats voor Eva Cornelisse, een vierde plaats voor Joyce Caro en een zesde plaats voor Trudy Veenstra pakte de ploeg uit Beesd met overmacht de dagzege en daarmee schudt het ook direct het algemeen klassement op. De reactie van de vrouwen van Kijani:

(tekst gaat verder onder video)

De individuele zege ging zoals gezegd naar Sarissa de Vries, op wie werkelijk geen maat stond. De atlete van Ferro Mosae kwam al voorin uit het water, maar maakte pas echt het verschil tijdens het fietsen en lopen. Haar voorsprong in het warme Veenendaal werd steeds groter, ondanks verwoede pogingen van de achtervolgende concurrenten om dichterbij te komen. Het succes van De Vries kreeg helaas voor de Limburgse formatie geen vervolg bij haar ploeggenoten: Sophie van der Most werd dertiende, Eline Thijssen 33e en Anne Witteveen moest de wedstrijd tijdens het fietsen noodgedwongen staken door een lekke band. Uiteindelijk werd deze titelverdedigende ploeg dan ook ‘slechts’ vijfde’, net achter TC Twente dat vierde werd.

Achter Kijani waren het Hellas uit Utrecht en TVA uit Almere dat beslag legden op het zilver en brons. Veel interessanter is het gegeven dat het algemeen klassement – met nog slechts één wedstrijd te gaan, volgende week in Ouderkerk aan de Amstel – nu volledig op de schop is gegaan. Het is niet meer Ferro Mosae dat aan de leiding gaat: er zijn nu drie teams die de ranglijst met evenveel punten aanvoeren: Kijani, Ferro Mosae en TVA. Deze drie formaties hebben tien punten en met slechts één punt achterstand volgt Hellas op een vierde plaats. Uitleg overbodig: de afsluiteinde wedstrijd gaat volgende week allesbepalend zijn.

Squadra doet wat het moet doen, Rogelli / TriMates achtervolgt

Bij de mannen waren het de twee beste geklasseerde ploegen – Squadra en Rogelli / TriMates – die hun favorietenrol waarmaakten. Daarachter pakte TC Twente een derde plaats. Vooral de formatie uit Eindhoven, titelverdediger Squadra dus, deed goede zaken door met de dagzege naar huis te gaan en zodoende ook een punt voorsprong op Rogelli / TriMates te pakken. Daardoor hebben de Eindhovenaren volgende week de beste papieren om opnieuw landskampioen te worden.

De dagzege van Squadra is in ieder geval te danken aan goede prestaties van Youri Keulen, die knap tweede werd achter de winnende ZSC Oceanus-atleet en daarmee kersvers Nederlands Kampioen Menno Koolhaas. Lars van der Knaap werd namens Squadra vierde en Lucas van Deynze vijfde. Finn Timmermans legde beslag op de zevende plaats en dus zaten deze vier atleten allemaal knap binnen de top tien. Bart Cooijmans stapte uit de race. De reactie van Squadra:

(tekst gaat verder onder video)

Door de zege van Squadra gaat de ploeg van Eindhoven nu met zes punten aan de leiding in het klassement. Rogelli / TriMates volgt met zeven punten en TC Twente volgt als derde met twaalf punten.

De individuele race werd gedomineerd door Menno Koolhaas, die na afloop geëmotioneerd reageerde. ,,Het is een moeilijk jaar voor me”, sprak hij meteen. ,,Dan is het mooi om deze zege te pakken.” Tweede werd dus Youri Keulen, terwijl Joey van ‘t Verlaat van Rogelli / TriMates derde werd.

Allesbeslissende wedstrijd

Het is niet lang wachten op de ontknoping van de Eredivisie. Volgende week zaterdag – 31 augustus – wordt de allesbeslissende wedstrijd in Ouderkerk aan de Amstel georganiseerd. Deze wedstrijd valt gelijk met het NK Sprint. Voor het programma, de uitslagen en tussenstanden kun je terecht op de website van Teamcompetities.

Bron: 3athlon.nl