Vroomshoop en Zaanstad slotdecor voor Teamcompetities Triathlon 2019

 In 4eDivisie, 3eDivisie, 2eDivisie, 1eDivisie, Algemeen

Foto: René Witteveen

Terwijl de Eredivisie3eDivisie Zuid en 4eDivisie Zuid afgelopen weekend al een zinderende ontknoping kenden, vindt aankomend weekend ook de ontknoping plaats voor de overige divisies van de Teamcompetitie Triathlon. De 1eDivisie trapt zaterdag in Vroomshoop af met een Team Time Trial. Na 450 meter zwemmen, in buitenbad de Zandstuve, volgt een snel fietsparcours van ruim 18 km en een afsluitende 5,5 km lopen. In deze ploegentijdrit strijden de teams met elkaar voor een snelle eindtijd.

Zondag staat voor de Schuiteman 2eDivisie (Noord en Zuid), Badmutsen.com 3eDivisie Noord en Pioneer 4eDivisie Noord een individuele non-stayer sprint in Zaanstad op het programma. Na 750 meter zwemmen in de Nauernasche Vaart volgt een lange fietsronde van 20 km. De afsluitende ronde lopen (5 km) zal beslissend zijn in het verdelen van de laatste punten van het seizoen.

Rogelli / TriMates 2 presteert maximaal in 1eDivisie

Rogelli / TriMates 2 voert het mannenklassement in de 1eDivisie aan met vier punten: de eerdere wedstrijden in Almere, Weert, Rotterdam en Holten werden allemaal gewonnen. Mocht er zaterdag in Vroomshoop opnieuw worden gewonnen, wordt het seizoen dus ongeslagen afgesloten. Achter de koploper volgen TC Twente 2 – Enschede en Hellas 2 – Utrecht met respectievelijk 15 en 16 punten. Ook Triteam Spijkenisse, dat vierde staat met 18 punten, heeft nog serieuze kans om op het podium te eindigen én te promoveren naar de Eredivisie.

Almeerse vrouwen TVA 2 op koers voor winst 1eDivisie

Bij de vrouwen is het TVA 2 dat de toon aangeeft. De Almeerse vrouwen werden eenmalig vierde in Weert, maar de overige drie wedstrijden werden gewonnen. Met slechts zeven punten voeren zij de ranglijst aan; op gepaste afstand gevolgd door Kijani 2 – Beesd (13), EDOsports – Maastricht (14) en Hellas 2 – Utrecht (14). De strijd om het zilver en brons is dus nog een bijzonder spannende en de race in Vroomshoop zal daarin allesbepalend zijn. Het is er de vrouwen van EDOsports alles aan gelegen in het eindklassement op het podium te eindigen, want alleen dán pakt het de felbegeerde promotie naar de Eredivisie.

Ook middenin het klassement is nog een spannende strijd te verwachten. Door de komst van de 3eDivisie vrouwen in 2020 (en bijkomende herindeling van de competitiestructuur, red.) zakken maar liefst acht teams na dit seizoen terug naar de 2eDivisie. De onderlinge verschillen zijn klein en een goede daguitslag in Vroomshoop is dus essentieel voor handhaving in de 1eDivisie.

Spannende ontknoping Schuiteman 2eDivisie Noord

In de 2eDivisie Noord belooft het zeer spannend te worden, met vier ploegen die allemaal nog in de strijd zijn voor het kampioenschap. Het is Hellas 3 – Utrecht dat de ranglijst met 10 punten aanvoert, maar Triteam Groningen 2 (12), ASU’11- Amsterdam (14) en TTW 2 – Weesp (15) volgen redelijk kort en hebben allemaal zicht op het kampioenschap. En, voor genoemde ploegen lonkt ook promotie naar de 1eDivisie.

Bij de vrouwen een iets meer afgetekend beeld: Aquapoldro 2 – Apeldoorn won dit seizoen nog geen enkele wedstrijd, maar dankzij drie keer een tweede plaats en één keer een derde plaats, gaat dit team toch comfortabel aan de leiding met negen punten. Vrijwel zeker dat de vrouwen uit Apeldoorn promoveren en volgend jaar in de 1eDivisie mogen strijden. Hellas 3 – Utrecht volgt als tweede met 15 punten, terwijl Triteam Groningen 3 als derde volgt met 17 punten.

Maar liefst 11 ploegen zullen na dit seizoen een niveau lager worden geplaatst, in de nieuwe 3eDivisie. Teams die zich willen handhaven zullen in Zaanstad dus een goede prestatie neer moeten zetten.

Beslissing valt in Schuiteman 2eDivisie Zuid

Bij de mannen in de 2eDivisie Zuid is één ploeg al het hele seizoen dominant: TV Dordrecht werd bij de openingswedstrijd tweede, won de daaropvolgende drie races en gaat met 5 punten comfortabel aan de leiding. De spanning daarachter is echter groot, want Ironmanager NL – Oosterhout én Cerberus – Nijmegen volgen beide met 14 punten als nummer twee en drie. Op een vierde en vijfde plaats staan ZVL-1886 – Leiden (17) en TLV De Langstraat – Waalwijk (19) die daarmee ook nog zicht op een podiumplaats hebben. Er zijn twee promotieplekken naar de 1eDivisie te vergeven; spanning verzekerd!

Bij de vrouwen wordt het spannend welk team er met het kampioenschap vandoor gaat. TV Arnhem voert het klassement momenteel aan met vijf punten en met drie eerdere overwinningen heeft dit team in ieder geval laten zien goed in vorm te zijn. Toch is het TC Maastricht dat met slechts twee punten meer heel kort volgt en absoluut kans heeft om in de slotwedstrijd nog toe te slaan. Beide teams lijken ook de grootste kanshebber om de twee promotieplekken naar de 1eDivisie te verdelen. EDOsports 2 – Maastricht volgt met 15 punten op gepaste afstand als derde.

Ook hier degraderen de onderste 11 teams naar de 3eDivisie.

Open strijd in Badmutsen.com 3eDivisie Noord

Bij de mannen in de 3eDivisie Noord kan er nog een heleboel veranderen in het klassement. De strijd om het goud en zilver wordt gevoerd door Hellas 4 – Utrecht en Van der Voort Groep / team Oude Veer – Breezand. De Utrechters leiden het klassement na drie overwinningen en een tweede plaats met vijf punten, maar het team uit Breezand volgt met 8 punten en kan dus zeker nog een inhaalslag maken. Ook de strijd om het brons wordt een spannende: Triteam Groningen 3 en AV Impala 2 uit Drachten staan nu allebei op 19 punten en dus wordt het definitieve verschil in Zaanstad gemaakt.

Op Hellas 4 na (dat al uitkomt in de 2eDivisie) lijken het bovengenoemde ploegen die er met de drie promotieplekken vandoor gaan.

Goede uitgangspositie voor Hellas 5 in Pioneer 4eDivisie Noord

Ook de ontknoping in de 4eDivisie Noord zal nog de nodige spanning met zich mee te brengen. De strijd om het landskampioenschap lijkt overigens wel gestreden: Hellas 5 – Utrecht voert de ranglijst met 8 punten aan en lijkt die koppositie ook niet meer uit handen te gaan geven. Vooral de strijd daarachter, om de overige podiumplaatsen, is er een om in de gaten te houden. Team SSF – Utrecht staat tweede met 16 punten en daarachter volgen Triathlon Soest 2, Rogelli / TriMates 3 – Utrecht en IZGS 2 – Haarlem allen met 18 punten.

Maar liefst acht ploegen promoveren naar de 3eDivisie. Onderin het klassement zullen vijf teams ruimte moeten maken voor nieuw instromende teams in 2020. Zij verliezen hun startplek. Op alle niveaus in het klassement is zondag tijdens de finale dus volop strijd te verwachten.

Na afloop van deze laatste wedstrijdronde worden de promotie- en degradatieplekken voor komend seizoen vastgesteld. Houd daarvoor de website en berichtgeving van de Teamcompetities Triathlon in de gaten. Daar vind je ook alle huidige tussenstanden, het wedstrijdprogramma en na afloop de einduitslagen. Op 3athlon.nl volgen kort na de wedstrijden interviews met alle kampioenen.

Bron: 3athlon.nl.