Kalender Teamcompetities 2020 krijgt verder vorm

 In 4eDivisie, 3eDivisie, 2eDivisie, 1eDivisie, Eredivisie, Algemeen

Beeld: Tim Buitenhuis

Nieuwe serie wedstrijden bekend gemaakt

Na de eerdere bekendmaking van de openingswedstrijden voor het negende seizoen Teamcompetities Triathlon wordt vandaag een volgend deel van de kalender ingevuld. Met de bekendmaking van een nieuwe reeks wedstrijdlocaties krijgen de teams steeds iets meer zicht op het wedstrijdseizoen 2020.

Achter de schermen wordt hard gewerkt om alle niveaus vijf mooie wedstrijden verspreid over het seizoen en verspreid over het land aan te bieden. Over diverse afstanden en in verschillende formats. Rekening houdend met de mogelijkheden en wensen van de wedstrijdorganisaties. Met de koppeling van het NK OD en het NK Sprint aan de Eredivisie. Binnen de Eredivisie en 1eDivisie in afstemming met de kalender van het Jeugd- en juniorencircuit (in weekenden waarin de Eredivisie / 1eDivisie teams racen, zullen er géén wedstrijden in het JJC zijn). En vanaf de 2eDivisie en lager ook rekening houdend met de ‘noord-zuid-verdeling’. Dat is een zeer complexe puzzel die stukje bij beetje verder ingevuld wordt.

Eredivisie en 1eDivisie trekken samen op

Half oktober was er al nieuws over de NK’s in 2020. Net als vorig jaar is zowel het NK Sprint als het NK OD gekoppeld aan de Eredivisie. En dat betekent dat de Eredivisie teams na hun openingswedstrijd op 24 mei in Almere het seizoen op 6 juni vervolgen met het NK Sprint in Nijmegen. Gevolgd door het NK OD op 11 juli in Rotterdam. Na een korte zomerstop gaan de beste teams van Nederland op bezoek in Leiderdorp, waar op 16 augustus een sprintwedstrijd op het programma staat. Het seizoen wordt met het altijd spectaculaire team-relay format op 22 augustus in Ouderkerk a/d Amstel afgesloten.

De teams uit de 1eDivisie reizen dit seizoen grotendeels mee met de Eredivisie. Ook zij starten op 24 mei in Almere, gevolgd door een sprintwedstrijd op 6 juni in Nijmegen. Op 11 juli strijden zij in Rotterdam tijdens een dubbele supersprint om de punten. Een team-relay in Ouderkerk a/d Amstel maakt het plaatje voor het op een na hoogste competitieniveau bijna compleet.

Nieuw avontuur voor de 2eDivisie mannen

De Teamcompetities Triathlon kenmerkt zich onder andere door wedstrijden over maximaal de Olympische afstand én diverse (team)formats. Vanuit teams wordt regelmatig de vraag gesteld of ook wedstrijden langer dan de OD in de competitie passen. Met de toenemende populariteit van de middenafstand én de groeiende groep atleten die op dit onderdeel actief is, voegen we in 2020 een bijzondere afstand toe aan de kalender: een non-stayer 1/3 triathlon.

We doen dit op het niveau van de 2eDivisie, waar de volwassen verenigingsatleten van de langere adem kunnen excelleren. We kiezen er bewust voor de afstand alleen door de mannen te laten racen; het vrouwenveld is daar op die afstand (nog) niet breed genoeg voor. De vrouwen strijden op dezelfde dag in een non-stayer sprint om te punten.

We zijn heel blij met twee sterke wedstrijdorganisaties die deze uitdaging aan willen gaan: op 12 juli is de 2eDivisie Zuid te gast bij Triathlon Stein en op 23 augustus ontvangt Triathlon Klazienaveen de atleten uit de 2eDivisie Noord.

Rotterdam, Klazienaveen én Groningen

Bij diverse wedstrijdorganisaties zijn we met meerdere divisies welkom. Daar zijn we blij mee! In Rotterdam starten – naast de Eredivisie en 1eDivisie – ook de teams uit de 3eDivisie Zuid en 4eDivisie Zuid. Het format is nog afhankelijk van andere puzzelstukken in de kalender en wordt later bekend gemaakt. In Klazienaveen kunnen we voor een non-stayer sprint terecht met de 3eDivisie Noord en 4eDivisie Noord. Daarnaast mooi nieuws voor de teams uit het noorden: Groningen is terug op de kalender. Op 14 juni gaan we met de 2eDivisie Noord en 3eDivisie Noord naar ‘de Speedman’ voor een non-stayer OD.

Alles op een rij: de kalender tot nu toe

Hieronder een chronologisch overzicht van hetgeen op dit moment bekend is.

Let op: aan deze reeks zullen voor de 1eDivisie en lager nog wedstrijden worden toegevoegd. In dezelfde weekenden én in andere weekenden. Wellicht bij al genoemde organisaties en zeker bij andere organisaties. Het is (helaas) niet mogelijk om de line up van wedstrijden per divisie in chronologische volgorde bekend te maken. 

 • Maandag 13 april (2e Paasdag) | Team Triathlon Arnhem | 2eDivisie Zuid & 3eDivisie Zuid | Team Time Trial
 • Zondag 17 mei | UT Triathlon Enschede | 2eDivisie Noord & 3eDivisie Noord | Team Time Trial
 • Zondag 24 mei | Almere | Eredivisie & 1eDivisie | Team Time Trial met individuele kwalificatie
 • Zondag 24 mei | Almere | 4eDivisie Noord & 4eDivisie Zuid |Team Time Trial
 • Zaterdag 6 juni | Nijmegen | Eredivisie & 1eDivisie | (NK) Sprint
 • Zondag 14 juni | Groningen | 2eDivisie Noord & 3eDivisie Noord | OD
 • Zaterdag 11 juli | Rotterdam | Eredivisie | NK OD
 • Zaterdag 11 juli | Rotterdam | 1eDivisie | dubbele supersprint
 • Zaterdag 11 juli | Rotterdam | 3eDivisie Zuid & 4eDivisie Zuid | format volgt
 • Zondag 12 juli | Stein | 2eDivisie Zuid | 1/3 (mannen) / sprint (vrouwen)
 • Zondag 16 augustus | Leiderdorp | Eredivisie | sprint
 • Zaterdag 22 augustus | Ouderkerk a/d Amstel | Eredivisie & 1eDivisie | team-relay
 • Zondag 23 augustus | Klazienaveen | 2eDivisie Noord | 1/3 (mannen) / sprint (vrouwen)
 • Zondag 23 augustus | Klazienaveen | 3eDivisie Noord & 4eDivisie Noord | sprint

Het overzicht een beetje kwijt en wil je weten wanneer jouw team precies in actie komt? Klik op onze website binnen het wedstrijdmenu op jouw divisie en je ziet een in één oogopslag waar jullie heen gaan.

Deadline inschrijven & kalendernieuws

De aanmeldingen van nieuwe teams stromen binnen. Zij hebben nog tot en met donderdag (31 oktober) om hun interesse kenbaar te maken middels het invullen van dit formulier.

Alle teams die al actief zijn in de competitie hebben nog tot en met 10 november om hun inschrijving in orde te maken (zij ontvingen op 1 oktober de link voor inschrijving per mail).

De verwachting is dat er op 5 november een volgende kalender-update te geven is.