Nieuwsbrief 2020/07 – Annulering Team Triathlon Arnhem

 In 4eDivisie, 3eDivisie, 2eDivisie, 1eDivisie, Eredivisie, Algemeen

Foto: Sonja Jaarsveld

Jullie hebben het online wellicht al langs zien komen: de openingswedstrijd van het seizoen Teamcompetities Triathlon – 13 april in Arnhem – is geannuleerd. Concreet betekent dit dat de Schuiteman 2eDivisie Zuid en de Badmutsen.com 3eDivisie Zuid op Tweede Paasdag niet kunnen starten. We begrijpen dat dit vragen oproept. En hoewel we nog geen heel concrete antwoorden hebben, informeren we jullie heel graag over dat wat we wél weten.

De competitie bestaat nu nog maar uit vier wedstrijden: wat nu?

Sinds jaar en dag is het competitiereglement opgenomen (artikel 3, lid 2a) dat de Teamcompetities Triathlon bestaat uit minimaal vier en maximaal vijf wedstrijden. Hiermee worden onvoorziene omstandigheden opgevangen, waar we overigens voor het laatst in de zomer van 2015 mee te maken hebben gehad, toen Triathlon Didam (Eredivisie) vanwege extreme hitte werd afgelast.

En natuurlijk organiseren we het allerliefst een competitie over vijf wedstrijden: ook dit jaar. Achter de schermen zijn we dan ook aan het kijken naar de mogelijkheden om eind september alsnog een vijfde competitiewedstrijd voor de 2eDivisie Zuid en 3eDivisie Zuid te laten organiseren. Garanties daarop kunnen we uiteraard nog niet geven. Als er nieuws is, zijn jullie de eersten die het horen.

Gaan de andere wedstrijden in de competitie wel door?

Dat is een hele goede vraag, waar in deze fase van de ontwikkelingen rondom COVID-19 (die we op de voet volgen), eigenlijk nog geen zinnig antwoord op te geven is. Met alle betrokken wedstrijdorganisaties is nauw contact over de (mogelijke) gevolgen voor hun evenement. We volgen hierin de berichtgeving vanuit overheid, RIVM, NOC*NSF en in veel gevallen spelen ook de lokale autoriteiten een rol, als vergunning verlenende partij voor wedstrijdorganisaties. Zonder tegenbericht mogen jullie er vanuit gaan dat de races verderop in het seizoen doorgaan.

Krijgen we nu geld terug?

We begrijpen deze vraag. In het algemeen geldt dat voor bij de NTB aangesloten wedstrijdorganisaties die hun wedstrijd moeten annuleren vanwege overmacht, teruggave van inschrijfgeld aan deelnemers niet verplicht is. Organisaties kunnen en mogen hier echter van afwijken, als hun financiële situatie dat toelaat.

Bij de Teamcompetities steekt de situatie anders in elkaar dan bij losse, individuele wedstrijden. Jullie betalen een ‘all inclusive’ bedrag voor deelname aan de competitie en daarmee regelen wij – samen met de wedstrijdorganisaties – een competitie van vijf wedstrijden. De begroting overkoepelt echter de gehele competitie (dus alle divisies samen, en ook meer dan de wedstrijden alleen) en veel zaken grijpen in elkaar. Zodra we meer zicht hebben op de uiteindelijke wedstrijdkalender van dit seizoen hebben we ook zicht op de financiële consequenties. En kunnen we vanuit een totaalplaatje – en de mogelijk overgebleven gelden – bepalen welke compensatie mogelijk is voor betrokken teams. Mocht het lukken om wedstrijd vijf in september in te halen, dan is ‘geld terug’ natuurlijk niet aan de orde.

Tot slot

Heb je nog andere vragen? Neem gerust even contact op met de coördinator van jullie divisie. We houden jullie uiteraard op de hoogte van alle ontwikkelingen. Zodra er nieuws is, melden we ons! En houd voor algemene berichtgeving over COVID-19, en de gevolgen voor de triathlonsport, de corporate NTB-kanalen in de gaten.