Kalender Teamcompetities Triathlon bekendgemaakt

 In 4eDivisie, 3eDivisie, 2eDivisie, 1eDivisie, Eredivisie, Algemeen

Foto: Tim Buitenhuis

Competitie te gast bij twintig wedstrijdorganisaties

De kalender is rond! Vandaag maken wij bekend waar de ruim 250 teams van de Teamcompetities Triathlon volgend seizoen van start gaan. Tussen 10 april en 25 september nemen de mannen en vrouwen uit de verschillende divisies het in vijf wedstrijden tegen elkaar op.  Op het hoogste niveau in de Eredivisie gaat de strijd om de landstitel vanaf 28 mei 2022 los.  Maar liefst twintig wedstrijdorganisaties hosten de in totaal 40 competitiewedstrijden.

‘Team Time Trial’ als seizoensopener

Op alle niveaus start het seizoen met een zogenaamde ‘Team Time Trial’ (TTT). Een wedstrijdformat waarin de atleten echt als team opereren en gezamenlijk een sprintafstand afleggen.  De teams starten in een tijdritstart. De snelste teams van vorig jaar starten als laatste, waardoor het tot het einde spannend is wie er gaat winnen. Stayeren binnen je eigen team is bij dit format in alle divisies toegestaan. Wedstrijdorganisaties in Almere, Enschede, Arnhem en Eijsden zijn gastheer voor de openingswedstrijden.

Een gevarieerd programma

Naast de TTT staan in alle divisies één standaard afstand (of kwart afstand) en twee sprint afstanden op het programma. Mannen en vrouwen racen in alle wedstrijden dezelfde afstanden. In de Eredivisie en 1eDivisie zijn dit stayerwedstrijden; in alle lagere divisies zijn dit non-stayer wedstrijden. 

De Eredivisie staat daarnaast in Amsterdam een altijd spectaculaire ‘team-relay’ te wachten. De teams leggen daarbij in estafettevorm een zeer korte triathlon af. De 1eDivisie en lager krijgen met een ‘dubbele supersprint’ eveneens nog een bijzondere uitdaging voor de kiezen. De atleten racen individueel twee keer (non-stop) achter elkaar een supersprint triathlon.

De dubbele supersprint is op alle niveaus een stayerwedstrijd en de wedstrijden worden verzorgd door de organisaties in Rotterdam, Klazienaveen, Roermond en Nijmegen.

Nationaal Kampioenschap

Net als voorgaande jaren is de Eredivisie onderdeel van het NK sprint en het NK standaard afstand. Op 25 juni vindt het NK standaard afstand plaats in Rotterdam. Op 25 september het NK sprint in Nijmegen, wat tevens de finalewedstrijd van de Eredivisie is.

Op 26 juni wordt in Rotterdam een ‘Mixed Team-relay’ georganiseerd, die open staat voor iedereen die hier in teamverband aan mee wil doen. De wedstrijd is geen onderdeel van de competitie; wel een extra mogelijkheid om als vereniging te starten. Het evenement geldt tevens als kwalificatiewedstrijd voor het EK Mixed Team-relay voor clubs, dat Europe Triathlon op 10 september in Banyoles (Spanje) organiseert.

Op naar het elfde seizoen

Nu de kalender bekend is kunnen teams, wedstrijdorganisaties en de organisatie van de Teamcompetities zich opmaken voor het elfde seizoen. Nadat het negende seizoen (2020) vanwege COVI-19 volledig werd geannuleerd en het tiende seizoen (2021) slechts een halve competitie kon worden gedraaid, hopen we met elkaar op een prachtig, sportief en sterk seizoen in 2022.

Teams kunnen zich nog inschrijven tot en met 11 december via mijntriathlonNL.

Een flyer met het volledige wedstrijdoverzicht is te downloaden door hier te klikken. Een overzicht per divisie vindt je hier: