Eredivisie Triathlon 2022 opent in Almere

 In Eredivisie, Algemeen

Aanstaande zaterdag 28 mei gaat de Eredivisie Triathlon weer van start in Almere. Tien jaar na de allereerste editie opent de competitie, net als in 2012 in Enschede, met een Team Time Trial. Na twee magere jaren vanwege COVID-19 kijkt de organisatie van de Teamcompetities Triathlon met atleten en wedstrijdorganisaties reikhalzend uit naar een goed gevuld seizoen met ouderwetse duels om de kampioensschalen en strijd om promotie en degradatie.

Bij de vrouwen mag TVA Almere in eigen huis beginnen met het verdedigen van de in 2021 behaalde titel. Met Hellas Utrecht, Kijani Beesd en EDO Sports Maastricht als bekende tegenstanders, zal dat geen eenvoudige missie worden dit seizoen. Voor bijna alle teams geldt dat ze ook atleten hebben met internationale verplichtingen, waardoor de bezetting niet elke race optimaal zal zijn.

Bij de mannen is TriMates Utrecht de titelhouder. Reikhalzend wordt in de competitie uitgekeken naar het optreden van VZC Veenendaal, dat met Jorik van Egdom en Marco van der Stel dit jaar gezien wordt als een geduchte tegenstander voor de heersende kampioen. Uit Almere komt het opvallende nieuws van de comeback van Pim Lebouille. Hij kwam voorheen uit voor TVA Almere en nu na een tijdje een break gehad te hebben is hij weer terug op het hoogste niveau bij het team van EDO Sports Maastricht. Ook in het mannenstartveld ontbreken een aantal, met name jonge atleten in verband met diverse internationale wedstrijden. Hierdoor hebben een aantal teams een grote uitdaging met de opstelling.

De 1eDivisie trapt ook af in Almere met een Team Time Trial over 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Dit jaar zal die niet voorafgegaan worden door een ochtendserie en daarom ook niet in een jachtstart-format afgewerkt worden. In plaats daarvan starten de teams om de 30 seconden en zal de winnaar dus pas bekend zijn nadat alle teams gefinisht zijn.
Na Almere zal de Eredivisie vervolgen in Rotterdam (NK Standaard), Leiderdorp, Klazienaveen en Nijmegen (NK Sprint).

Bekijk hier het wedstrijdreglement 2022 en hier de startlijsten van de Eredivisie Triathlon.