TVAlmere is Kijani met miniem verschil te snel af in Almere

 In Eredivisie

De kop is er af, de eerste leiders in de Eredivisie Triathlon zijn bekend. In een koud en winderig Almere Haven waren de mannen van VZC Veenendaal en de vrouwen van TVAlmere het snelst in de Team Time Trial.

De strijd in Almere bleef tot het einde toe spannend. De teams gingen iedere 30 seconden van start in de omgekeerde volgorde van de einduitslag van de eredivisie in 2021. De winnaars van vorig jaar – TVA bij de vrouwen en Trimates bij de mannen – sloten de rij in de door TRIhard georganiseerde Team Time Trial. Pas nadat de laatste finisher de streep was gepasseerd, werd duidelijk welke teams goed waren voor de eerste overwinning van 2022.

Bij de vrouwen werd vooraf een strijd verwacht tussen TV Almere en Kijani uit Beesd, maar beide teams misten atleten vanwege buitenlandse verplichtingen; Rani Škrabanja bij Kijani en Merel Veltman, Robin Dreyling en Luna de Bruin bij TVAlmere. Het team uit Almere kwam daardoor slechts met drie atleten – Ilona Eversdijk, Silke de Wolde en Romy Spoelder – aan de start.

Al tijdens het zwemonderdeel begonnen beide teams met het inhalen van eerder gestarte ploegen. Kijani zwom iets harder, maar TVAlmere maakte het verschil deels goed op de fiets. Kijani pakte nog wat winst in de eerste loopronde, maar daarna kwam TVA op stoom en moest Kijani tijd toegeven. Op de finishlijn gaf de klok uiteindelijk exact dezelfde eindtijd voor beide teams aan. De cijfers achter de komma gaven de doorslag: TVA was Kijani uiteindelijk 8/100 seconde te snel af. TVA begon daarmee het seizoen zoals ze het vorig jaar afsloten; op het hoogste treetje van het podium. De derde plaats ging naar de vrouwen van EDO Sports uit Maastricht.

VZC Veenendaal – een vriendenteam gevormd rond Jorik van Egdom – was vooraf de grote favoriet voor de openingswedstrijd van het seizoen, mede doordat titelverdediger TriMates met veel uitvallers kampte.

TV Dordrecht, vorig jaar gepromoveerd vanuit de 1eDivisie, ging als eerste van start in de mannenrace. Zij kwamen ook weer ruimschoots als eerste terug in het compacte, nieuwe finishgebied in Almere Haven. Het Dordtse team moest lang wachten tot er meer duidelijkheid kwam over hun debuutprestatie. Nadat iedereen gefinisht was, bleek dat Dordrecht slechts vijftien seconden te kort kwam voor de winst.

De overwinning in de openingswedstrijd ging naar VZC Veenendaal, met naast Jorik van Egdom ook Lars van der Knaap, Tristan Olij, Milan Brons en Lucas Goene. De Veenendalers hebben hun zinnen gezet op de landstitel en zetten met dit resultaat alvast een eerste goede stap in de richting. TriCan Arnhem mocht achter VZC en TV Dordrecht als derde mee op het podium. Titelverdiger TriMates eindigde als achtste.

De eredivisie wordt op zaterdag 25 juni vervolgd met het NK over de standaard afstand in Rotterdam.

Klik hier voor de volledige uitslagen
MYLAPS Sporthive Event Results