RTC Den Haag en Trihalis 2 hebben zin in ouverture Sportzot 3eDivisie Zuid; ‘’Het is een leuke puzzel om de triatleten bij de juiste wedstrijden neer te zetten”

 In 2eDivisie, Algemeen

Tijdens de Sportzot 3eDivisie Zuid ouverture in Almere mogen 23 mannenteams en 18 vrouwenteams zaterdag laten zien waar ze toe in staat zijn. We kijken met teamcaptains Maarten Bach van RTC Den Haag en Ellen Wilms van Trihalis 2 uit Tiel vooruit naar de Team Time Trial in Almere en we bespreken hoe de teams de wintermaanden zijn doorgekomen.

RTC Den Haag
Maarten staat zaterdag samen met Michael Oudijn, Sander van Dijk en Alejandro Olveira aan de start. Tijdens de TTT mag het team 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen. Ze eindigden vorig jaar als vijfde en dit jaar is het team samengevoegd met heren 1. Een aantal teamleden zijn eerder in de 1eDivisie uitgekomen. Het is voor de teamcaptain het derde jaar dat hij in de Teamcompetities Triathlon start.

‘’We hebben dit jaar inderdaad een iets breder team, we zijn met negen triatleten. Dat is met de wedstrijd indeling ook fijn. Zo hebben we bijvoorbeeld een vader in ons midden en ben ik in juni op vakantie. De meesten starten in ieder geval twee keer en een aantal drie keer. En één van onze meest fanatiekelingen start vier keer.’’

Het team traint regelmatig samen en de atleten zijn niet alleen individueel fit maar als team zijn ze ook naar elkaar toe gegroeid. De afgelopen periode zijn er meerdere gezamenlijke fietstrainingen gedraaid en vanavond volgt er nog een teamtraining.

‘’Iedereen traint regelmatig bij RTC al hebben we weinig specifieke trainingen gehad in de Almere wedstrijdopstelling. Ter voorbereiding op het triathlon seizoen hebben we onder andere meegedaan aan de marathon van Rotterdam en aan andere uitdagende wedstrijden. We hebben wel gezamenlijk het fietst gevoel opgebouwd net zoals dat we op de wissels hebben getraind.’’

Het team kijkt uit naar de seizoensopening waarbij de opstelling dus is afgestemd op de individuele klasse en het type wedstrijd. Volgens Maarten is het concept van de Teamcompetities dan ook uniek en interessant.

‘’Het is uitdagend om aan verschillende wedstrijdconcepten mee te doen. Zaterdag staat de teamprestatie centraal en bij een volgende wedstrijd zal de individuele prestatie belangrijker zijn. Het is een leuke puzzel om de atleten neer te zetten bij de juiste wedstrijden. We hebben snelle lopers, afhankelijk van de race hebben we de indeling bepaald om de kracht van iedereen zo goed mogelijk te benutten. Zaterdag zullen we elkaar goed ondersteunen op de verschillende onderdelen, het gaat een mooie wedstrijd worden. We zijn fanatiek en hebben een leuk niveau, bij een aantal races gaan we voor een podiumplek waardoor we maximaal willen pieken.’’

Trihalis
Trihalis 2 uit Tiel werd vorig jaar tweede in de Sportzort 3eDivisie Noord. Ze hebben dit jaar negen triatletes in het team en zaterdag staan Ellen Wilms, Peggie Wierda, Astrid Verbruggen en Martine Ouwerkerk – van Elteren aan de start in Almere. Teamcaptain Ellen en een aantal andere teamleden komen bijna vanaf de start van Teamcompetities Triathlon uit in de competitie. Het team heeft zich, mede vanuit tactisch oogpunt, goed voorbereidt op de komende wedstrijd.

‘’Dinsdag hebben we weer voor het eerst buiten gezwommen waarbij we meerdere opstellingen hebben uitgeprobeerd. We zijn tot een goed plan gekomen en zijn benieuwd hoe het in de praktijk eruit komt. In het verleden hebben we met bijvoorbeeld specifieke wisseltrainingen en het rouleren op de fiets er echt de vruchten van geplukt.’’

Het team traint niet alleen tijdens de vaste clubtrainingen, ze hebben twee weken terug met een grote groep vrouwen in Zuid-Limburg gefietst. Het ontwikkelen van de vaardigheden en het verbeteren van de fitheid is belangrijk al voert het niet de boventoon bij vrouwen uit Tiel. De teamdynamiek is juist erg belangrijk volgens Ellen.

‘’We vinden het leuk om samen naar wedstrijden toe te leven en natuurlijk stimuleert het ook om het teamniveau te verbeteren. We doen ook mee voor de teamgeest daar het nu nog niet mogelijk is om te promoveren aangezien ons andere team in de 2eDivisie uitkomt. We zijn blij met de prestaties van vorig jaar en we willen dit jaar een net zo mooi seizoen draaien. We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat je door een goede communicatie en samenwerking betere prestaties behaalt.’’

De vrouwen hebben vorig jaar de openingswedstrijd in Arnhem met overmacht gewonnen. Ze waren bijna vier minuten sneller dan de nummer twee. Tevens werden ze in Oss tweede en behaalden ze een derde plek in Roermond. ‘’In Arnhem waren er bijvoorbeeld veel heuvels en doordat we elkaar hebben geduwd, op de fiets samenwerkten en tijdens de gehele wedstrijden goede aanwijzingen hebben gegeven, hielp het enorm in onze wedstrijden. We bespreken de dagen vooraf een race ook wat we verwachten en daarmee zorgen we ervoor dat we tijdens de wedstrijd precies weten wat we van elkaar kunnen verwachten en wat er nodig is om een mooie prestatie neer te zetten.’’

Het team gaat de wedstrijden dus niet in als vier eenlingen, Ellen sluit af met hetgeen Trihalis typeert. ‘’We hebben club breed een mooie aanwas erbij en we zijn met een mooie groep triatleten samen die al lang bij elkaar zijn. We zijn goed op elkaar ingespeeld waardoor we ervan zullen genieten om samen weer een wedstrijd te voltooien.’’