RZC 2 en UHTT 2 zien mooie uitdaging in de 4eDivisie Noord; ‘’Triathlon als teamsport werkt motiverend om samen naar een doel te werken’’

 In 4eDivisie, Algemeen

Morgen is het zover voor de 4eDivisie Noord. Samen met de teams uit de Schuiteman 2eDivisie Zuid en de Sportzot 3eDivisie Zuid staat er in Almere een Team Time Trial op het programma. In de 4eDivisie Noord strijden er morgen 22 teams voor de snelste tijd. Vorig jaar bestond de seizoens eindklassering uit Hellas, De Dolfijn en Argo. Ook dit jaar zijn de eerste twee genoemde teams actief in de 4eDivisie Noord al hebben ze behoorlijke concurrentie van een aantal andere sterke teams. We bespreken met Sjoerd Dormans van UHTT en met RZC teamcaptain Mark Rietveld wat ze van dit jaar verwachten.

Utrechtse Heuvelrug Triathlon Team 2
Sjoerd Dormans, Egbert Smit, Frank Koetsier en Ronald Vervenne mogen zich zaterdag opmaken voor 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen. Nadat ze in 2018 elke wedstrijd met kop en schouders boven de andere teams uitstaken, eindigden ze afgelopen seizoen als twaalfde. Sjoerd vertelt over de verwachtingen van het team dit jaar.

‘’We kwamen in 2018 er net bij en dit jaar willen we in de top 10 eindigen. We hebben negen teamleden waardoor we regelmatig rouleren aangezien we iedereen een kans willen geven om te starten. Ik zit er nu vier jaar bij net zoals een aantal anderen. We hebben meerdere snelle en goede triatleten in ons team waardoor het een mooi jaar wordt. Ja, we zijn er helemaal klaar voor.’’

Bij de vereniging zijn 140 leden aangesloten en er doen vanuit UHTT drie teams mee aan de Teamcompetities Triathlon. Begin deze week was er een specifieke TTT-training die goed werd bezocht door de teamcompetitieleden.

‘’We zien elkaar op veel activiteiten, een maand geleden hadden we een specifieke wissel clinic die goed werd bezocht maar we hebben ook open water trainingen en andere gezamenlijke activiteiten. We hebben een redelijk gelijkwaardig team met zwemmen, en met twee sterkere fietsers en twee sterkere lopers zijn we benieuwd hoe het uitpakt in Almere. De strategie bepaalt mede het wedstrijdverloop. We willen bij elkaar blijven zwemmen, goed navigeren, als team fietsen, samen aankomen en dan kijken of we samenblijven met hardlopen. Uiteindelijk draait het om de afstemming en elkaar te vertrouwen.’’

Sjoerd is sinds 2020 lid van de vereniging en in 2021 kwam hij voor het eerst uit in een Teamcompetitie wedstrijd namens de UHTT. Hij staat dit jaar twee keer opgesteld en benadrukt dat het teamgevoel sterk aanwezig is. ‘’Gezamenlijke wedstrijden zijn erg mooi en het zorgt ervoor dat je in teamverband nog hechter wordt. We hebben ook een mannenteam in de 2eDivisie en een damesteam in de 3eDivise. De Teamcompetities geeft een mooie introductie voor nieuwe leden en het enthousiasme van nieuwe triatleten is erg leuk om te zien. We organiseren meerdere trainingen per week, het hele jaar door, waarbij de krachttraining ook niet wordt overgeslagen. We stemmen de individuele wensen en de team mogelijkheden goed met elkaar af om er een zo mooi mogelijk seizoen van te maken.’’

RZC 2 – Renkum
RZC Teamcaptain Mark Rietveld staat zaterdag zelf niet aan de start al ziet hij dat er met Pim Rutgers, Joost Christiaans, Sjoerd Hermsen en Rob Mulders een aantal goede atleten het seizoen aftrappen. Ze zijn vorig jaar elfde geworden en nadat het vorige seizoen niet de focus lag op promotie, is die ambitie dit jaar anders. ‘’We zijn vorig jaar in Groningen vijfde geworden al wisten we dat we in de eindklassering niet bij de top zouden eindigen. Het is dit jaar wel onze ambitie om te promoveren zodat we volgend jaar een extra team kunnen inschrijven. Het is daarnaast ook belangrijk dat iedereen mee kan doen en ervaring op doet. We hebben dit jaar 13 man voor de 4eDivisie, het is fijn om uit zo’n grote poule te kunnen putten. Hierdoor kunnen we de atleten nog beter indelen die gelijk zitten op de verschillende onderdelen.’’

Terwijl Heren 1 vorig jaar promoveerde naar de 1eDivisie, denkt Mark terug aan hoe hij met de heren 2 is begonnen. ‘’In 2017 zijn we voor het eerst gestart en onze eerste les was in Arnhem om snelveters aan te schaffen om tijd te winnen op de wissel. De laatste jaren is de triathlonafdeling bij ons groter en groter geworden. Het leeft steeds meer waardoor we ook een mooie aanwas erbij krijgen vanuit bijvoorbeeld het zwemmen.’’

Volgens Mark heerst er bij de vereniging een goede sfeer en wordt er veel gezamenlijk getraind met onder andere de zwemafdeling. ‘’De zwemtrainingen doen we met de masterafdeling van RZC. Daarnaast hebben we op dinsdag een gezamenlijke training met de hele triathlon afdeling. Ja, triathlon als teamsport werkt motiverend om samen naar een doel te werken. We hebben voor Almere afspraken gemaakt hoe we als team willen fungeren en of we elkaar lossen, duwen en hoe het samenwerken in de praktijk tot uiting zal komen. Het is een mooie en bijzondere competitie start omdat het net even anders is dan normaal. We kijken uit om een mooie start van het seizoen.’’