Allround team ASU’11 is gemotiveerd; ‘’Het is een geweldige manier om je te meten met andere atleten’’

 In Algemeen

Zondag staat in Enschede de seizoensopening op het programma. We kijken met de Eredivisie en 1eDivisie kampioenen terug op het afgelopen jaar en blikken vooruit op komend seizoen.

In de 1eDivisie zegevierden de heren van de Amsterdamse Sport Unie ’11 (ASU’11). De ploeg promoveerde het seizoen ervoor vanuit de 2eDivisie, teamcaptain Peter van Dartel vertelt wat de succesformule is. ‘’De teamspirit staat voorop. Tijdens de wedstrijden gaat de knop om en willen we een resultaat neerzetten zonder dat we het teambelang uit het oog verliezen.’’

Allround team

Het team startte afgelopen jaar alle wedstrijden in dezelfde samenstelling, naast Peter bestaat de ploeg uit Dennis Bakker, Roy Lagerburg en Pim van Diemen, met Rick Verbree als coach. Voor het Eredivisie seizoen hebben ze zich versterkt met AG Challenge Almere winnaar Tijmen van de Burgt van AV Triathlon, IM Hawaii deelnemer Daan van der Linden en het talent Mosche Iseger die een leerling is van Lagerburg op de middelbare school.

‘’Vier seizoenen geleden ben ik met Pim begonnen in 2eDivisie. Na 1eDivisie promotie en het halve corona seizoen ging het lichtje bij ons schijnen dat we meer in onze mars hebben. Toen we onze Eredivisie ambitie uitspraken zijn we voor gek verklaard in onze vereniging maar we hebben een veelzijdig team dat tot veel in staat is. We hebben een schitterend seizoen gehad vorig jaar met een ultieme beloning.’’

Vanuit het basisteam met Peter en Pim voegde fietstrainer Roy zich erbij en de ASU-voorzitter introduceerde oud-profwielrenner Dennis. Pim heeft de Ironman Mallorca gewonnen en nam deel aan het WK Zwift en schurkt tegen een erg hoog niveau aan terwijl van Dartel geen geweldige loper is maar vanwege zijn waterpolo achtergrond erg sterk is in het water.

‘’We zijn niet de snelste zwemmers, lopers of fietsers maar we zijn wel een allround team en dat is erg tof om te zien. Het is relatief veel fietsen en bochten rijden is een ‘vermogens game’, daar zijn we sterk in. We komen in het voorjaar bij elkaar maar we trainen voornamelijk individueel. Het komt aan op efficiënt trainen, ik train zelf 10 á 15 uur per week maar Pim zit daar weer ruimschoots boven. Ja, dan is er een duidelijke scheiding te zien tussen de papa’s en de niet-papa’s, haha’’, aldus de mede-eigenaar van AthleteSportsWorld.

Met plezier hard gaan

Op het podium in Nijmegen kreeg de ploeg acht medailles voor vier man terwijl een ander team met negen man op het podium stond. Het is typerend voor de manier waarop de ploeg afgelopen jaar voor én met elkaar door het vuur ging. Voorafgaand aan het seizoen vertelde Peter dat hij wilde promoveren al had hij er niet serieus rekening mee gehouden.

‘’Iedereen heeft een andere tactiek maar bij ons staat plezier en kracht in onze race spirit centraal. Andere teams krijgen donderpreken van de coaches tijdens de warming up terwijl daar bij ons geen sprake van is. We hebben het onwijs leuk samen, zeker in de aanloop naar een wedstrijd toe. Als dat ontbreekt dan zijn we er niet meer bij. In de voorbespreking komt meestal naar voren om zo hard en opportunistisch mogelijk te starten en een gat te slaan. Ja, het levert ook bijzondere momenten op in de wedstrijd. Veel teams willen bij elkaar blijven waardoor je na het zwemmen de fietsers naar elkaar ziet kijken die op elkaar aan het wachten zijn. En precies op die momenten dat de coaches aan het roepen zijn, rijden Pim en ik dan al voorop. We respecteren alle triatleten al merk je dat ze soms te veel beredeneren terwijl wij kop over kop gaan. Het werkte in de 1eDivisie, het is afwachten hoe dat in de Eredivisie tot uiting komt.’’

Meten met andere atleten

Terwijl de mannen afgelopen zondag een fietstraining voltooiden op de Nedereindse Berg in Utrecht, kunnen ze niet wachten om te debuteren in de Eredivisie. Ze kijken uit naar de allereerste wedstrijd.

‘’We zijn er trots op dat we in de Eredivisie mogen starten en ik vind het bijzonder om op mijn 40e te mogen debuteren. We meten ons graag met andere triatleten die veel in hun mars hebben en de Teamcompetities Triathlon is daar een geweldige manier voor. Ons team is misschien een vreemde eend in de bijt. Ja, we zijn bloedfanatiek tijdens het racen maar in vergelijking met sommige andere teams zul je ons niet horen schreeuwen en elkaar verwijten zien maken. We worden zeker geen Eredivisie kampioen maar het is niet zo dat meedoen belangrijker is dan winnen. We gaan er maximaal voor en waarschijnlijk winnen we in ieder geval de bokaal voor het hebben van de meeste kinderen (6)’’, sluit Peter lachend af.