TV Almere denkt niet aan favorietenrol; “Vorig jaar was het vaak spannend met Kijani. We gaan uit van onze eigen kracht om te strijden voor de winst.”

 In Algemeen

Zondag staat in Enschede, na ruim acht maanden, de seizoensopening op het programma. Dit jaar wordt er afgetrapt in Enschede tijdens de UT Triathlon. Met een Team Time Trial over 475 meter zwemmen, 19 kilometer fietsen en 4,8 kilometer lopen zal zondag in de eerste wedstrijd duidelijk worden welke teams aan elkaar gewaagd zijn. VZC Veenendaal en TV Almere verdedigen de landstitel, we kijken met Wannie Friderichs, de teamcaptain van het vrouwenteam, vooruit op het eerste Eredivisie weekend van het jaar!

In 2023 strijden er bij de vrouwen acht teams om de landstitel. Vorig jaar werden er in de verschillende wedstrijden podiumplaatsen behaald door TV Almere, Kijani, EDO Sports en Hellas – Utrecht. TV Almere verdedigt voor de tweede keer op rij haar landstitel, maar over een favorietenrol heeft Friderichs het niet. “Vorig jaar was het vaak spannend met Kijani, maar we gaan uit van onze eigen krachten. We gaan strijden voor de winst.”

Het team is ten opzichte van vorig jaar wel veranderd. “We starten dit jaar zonder Robin Dreyling, maar hebben twee atleten die ons team versterken. Tamar Veltman komt net voor de wedstrijd terug uit Amerika en ook Willemijn Fuite – die voorheen startte voor TC Twente dat dit jaar niet meer uitkomt in de eredivisie – zal voor ons uitkomen. Voor Enschede staan we aan de start met Tamar, Willemijn, Romy Spoelder en Silke de Wolde.”

Net als bij de andere teams zal het vaker voorkomen dat atleten aan internationale wedstrijden meedoen tijdens de Eredivisie weekenden. “Romy en Silke komen allebei net uit Ibiza waar ze meededen aan het WK en Merel Veltman start dit weekend in de Europacup in Caorle. Dat maakt dat je niet altijd alle atleten kunt opstellen en dit jaar zal dus best lastig kunnen worden.”

Ondanks de wisselende opstellingen per wedstrijd heeft Friderichs er alle vertrouwen in dat het goed zal komen. “We hebben een super jong team – de gemiddelde leeftijd is 20 jaar – die allemaal ook internationaal wedstrijden doen, dus met het niveau zit het goed. We gaan zien wat dit weekend mogelijk is!”