Rogelli TriMates en Kijani nieuwe leiders in klassement Eredivisie

 In Eredivisie

Afgelopen zaterdag vond het NK over de standaard afstand plaats in Rotterdam/Zevenhuizen dat tegelijkertijd deel uitmaakte van de Eredivisie. Bij de vrouwen stonden de eerste drie teams met een gelijk aantal punten aan kop in het klassement, en dus zou de winnaar automatisch de nieuwe leider worden. De vrouwen van Kijani waren – net als in Weert – onverslaanbaar en gingen er met de winst vandoor. Rogelli TriMates haalde de eerste winst van het seizoen binnen en passeren VZC Veenendaal in het tussenklassement.

De mannenwedstrijd startte om 12:15 uur, waar titelverdediger Jorik van Egdom (VZC Veenendaal) zich kort voor de start ziek had afgemeld. Het was Olaf Jan Bosscher van Triteam Groningen die al in de eerste zwemronde afstand nam van de grote groep. Eenmaal op de fiets werd hij bijgehaald door een achtervolgende groep met onder anderen zijn broer Hugo Jan Bosscher (Triteam Groningen), Youri Keulen (zonder team), Joey van ’t Verlaat (Rogelli TriMates), Tom van Capellen (TVS’90), Stijn Jansen (Trihalis), Lucas en Victor Goené (VZC Veenendaal), Seppe de Graef (TVS’90), Dieter Boeye (TVS’90), Simon den Braber (Rogelli TriMates), en waar later ook Dorian Horsten (Hellas) nog bij aan sloot.

Op de fiets ondernamen verschillende atleten pogingen om weg te rijden bij de groep. In de vierde ronde lukte het Keulen en Horsten om een gaatje te slaan. Zij hadden na 40 kilometer een paar seconden voorsprong op de achtervolgers en het was Horsten, gevolgd door Keulen en Boeye, die als eerste aan het lopen begon.

Tijdens het lopen nam Keulen al snel de leiding en kon zo met overmacht naar de nationale titel lopen. De Belg Dieter Boeye (TVS’90) stelde met een tweede plek overall de dagwinst in de Eredivisie veilig. Daarachter volgden Horsten (Hellas) en Thomas Cremers van Rogelli TriMates – die na een indrukwekkende inhaalrace en de snelste looptijd van de veertiende naar de derde plek liep.

Rogelli TriMates neemt leiding over van VZC Veenendaal

Na een ongeslagen 2022 en twee eerste plaatsen dit seizoen, kwam er in Rotterdam een einde aan de hegemonie van VZC Veenendaal in de Eredivisie, dat zoals eerder gezegd de kersverse sprintkampioen Jorik van Egdom, maar ook Gjalt Panjer en Mitch Kolkman moest missen. De winst ging deze keer naar Rogelli TriMates met Thomas Cremers (3e), Simon den Braber (8e), Valentin van Wersch (9e), Joey van ’t Verlaat (10e) en Timo Feenstra (15e)). De mannen van TVS’90 wisten voor het eerst een podiumplek in

de Eredivisie te bemachtigen en werden tweede met dus ook Boeye – de dagwinnaar in de Eredivisie – in hun team. Ook TV Dordrecht stond weer op het podium na een vijfde en zevende plaats eerder dit seizoen.

Door de zevende plek van VZC Veenendaal is het klassement aanzienlijk veranderd. Rogelli TriMates gaat nu aan de leiding met 6 punten, gevolgd door VZC Veenendaal en Triteam Groningen, die allebei 9 punten hebben.

Kijani na winst in Rotterdam nieuwe leider in klassement

De vrouwenrace in Rotterdam was iets minder enerverend en viel tijdens het zwemmen al grotendeels in een beslissende plooi. Silke de Wolde (TV Almere) en de Kijani-ploeggenoten Maaike Vooren en Eva Cornelisse namen tijdens het zwemmen 23 seconden voorsprong op Anna Witteveen (EDO Sports) en Babette Rosman (Hellas) en dit drietal bleef ook op de fiets bij elkaar. Het deelnemersveld was daarachter grotendeels verbrokkeld waardoor er geen grote verschuivingen meer plaatsvonden.

De Wolde, Cornelisse en Vooren begonnen met bijna twee minuten voorsprong op Witteveen en Rosman aan het lopen. De Wolde wisselde snel en sloeg een klein gaatje op Cornelisse, maar die wist toch weer terug te komen. De beslissing viel nadat Cornelisse last kreeg van steken in haar zij en daardoor veel tijd verloor. Terwijl ook Vooren tijd verloor tijdens het lopen, kwam Witteveen opzetten. Het lukte haar echter niet om Cornelisse bij te halen, die daardoor achter De Wolde tweede werd. Witteveen finishte uiteindelijk als derde.

De winst in de Eredivisie ging net als twee weken geleden in Weert naar Kijani (met naast Cornelisse (2e) en Vooren (4e) ook Joyce Caro (10e) en Deborah Wissink (17e)). TVA eindigde deze keer als tweede en Hellas nam de derde plek voor haar rekening in Rotterdam. Door deze overwinning gaat Kijani nu aan de leiding in het tussenklassement met 5 punten, gevolgd door TVA (6 punten) en Hellas (7 punten).

Zondag 9 juli gaat de Eredivisie verder met een sprinttriathlon in Klazienaveen. Meer informatie over de Eredivisie is hier te vinden.