Stadstriathlon Weert decor voor NK sprint

 In Eredivisie

Met de afgelasting van het NK sprint in Nijmegen vorig jaar zijn er geen recente titelverdedigers op de sprintafstand. De laatste kampioenen zijn Rachel Klamer en Jorik van Egdom; zij wonnen het NK van 2021 in Leiderdorp. Klamer zal niet aan de start staan, Van Egdom daarentegen wel. Daarnaast is de wedstrijd in Weert – waar eerder al internationale kampioenschappen georganiseerd werden – onderdeel van de Eredivisie. VZC Veenendaal en TV Almere verdedigen hun leiderspositie in het klassement.

Strijd tussen elite-, U23- en juniorvrouwen

Strijd tussen elite-, U23- en juniorvrouwen

Net als twee jaar terug in Leiderdorp is de kans groot dat de elitevrouwen ‘last’ zullen krijgen van U23- en juniorvrouwen. Met haar recente top-vijfklassering in een Europa Cup lijkt Robin Dreijling (U23) één van de favorieten voor de titel. Eerder stonden ook Silke de Wolde, Eva Cornelisse, Anna Witteveen en Marit van den Berg op NK-podia en zij zullen het Dreijling vast niet makkelijk maken. Bij de junioren zijn Aniek Mars, Merel Veltman en Meike Regeling de grootste kanshebbers voor de titel.

De strijd in de Eredivisie ligt nog helemaal open na de seizoensopener in Enschede. TV Almere gaat aan de leiding en zal deze plek zondag verdedigen. Kijani, dat in Enschede twee banen te veel zwom, is uit op revanche, maar ook EDO Sports Maastricht maakt kans om op het hoogste treetje plaats te nemen. Het zal een spannende wedstrijd worden met vooral een heel technisch looponderdeel met de nodige keerpunten.

Kan Van Egdom de goede herinnering aan Weert vervolg geven?

In 2018 won hij nog de Europa Cup-race in Weert, dit weekend gaat Jorik van Egdom in Limburg meestrijden om nationale titels. Ondanks dat hij het laatste NK over de sprint- én standaard afstand op zijn naam zette, is een titelprolongatie geen garantie. Met tegenstand van onder anderen VZC-teamgenoten Victor Goené en Gjalt Panjer lijkt het een spannende wedstrijd te worden. Ook Joey van ’t Verlaat en Jesse Cuijpers stonden eerder op het podium tijdens een NK en zullen gebrand zijn dit opnieuw te doen. Daarbij zal het in de belofte- en juniorcategorie dicht bij elkaar liggen. Bij de junioren staat een aantal atleten aan de start dat elkaar al vaker tegenkwam in Junior Europa Cups, en zij weten dat de verschillen niet groot zijn. Julian Broodman en Rick van der Knaap lijken de beste papieren te hebben bij de junioren.

Een groot aantal teams heeft de opstellingen flink op de schop gegooid ten opzichte van Enschede wat gevolg kan hebben voor zowel het wedstrijdverloop als het tussenklassement in de Eredivisie. VZC won overtuigend in Enschede tijdens de Team Time Trial en werd gevolgd door Triteam Groningen en Rogelli Trimates die elkaar op de hielen zaten. Deze drie teams lijken de grootste kans te hebben op een podiumplaats in de Eredivisie. Daarnaast zal ook TV Dordrecht voor een podiumplaats gaan na hun succesvolle seizoen vorig jaar en wellicht kan TVS’90 met een aantal sterke Belgische atleten voor een verrassing zorgen.

De wedstrijd in Weert is tevens het strijdtoneel van de 1eDivisie (zondag) en de 4eDivisie Zuid (zaterdag). Zowel de 1eDivisie als de 4eDivisie zal een standaard afstand afleggen. Meer informatie over de wedstrijd en starttijden lees je hier.

xx1tb5409-scaled-1280x964