VZC-Veenendaal en Kijani in Weert goed voor winst Eredivisie

 In Eredivisie, Algemeen

Jorik van Egdom en Robin Dreijling hebben zondag in Weert de nationale titels op de sprintafstand veroverd. Van Egdom leidde zijn team VZC Veenendaal naar een tweede achtereenvolgende zege in de Eredivisie. Bij de vrouwen was het Kijani dat er met de winst vandoor ging.

In een warm en zonovergoten Weert werd er voor het eerst sinds 2021 weer om de nationale titels op de sprintafstand gestreden. De vrouwen gingen als eerste van start in Limburg. Maaike Vooren, Aniek Mars en Robin Dreijling pakten tijdens het zwemmen een voorsprong en daarmee bleek de strijd om het rood-wit-blauw al grotendeels beslist.

Het drietal begon met bijna twintig seconden voorsprong op Eva Cornelisse en Silke de Wolde aan het fietsonderdeel en bleef tijdens het fietsen bij elkaar. Achter dit drietal kwamen vijftien vrouwen bij elkaar, maar zij wisten de koplopers niet meer bij te halen.

Nederlandse Triathlon Bond

Het looponderdeel bracht uiteindelijk de beslissing. Dreijling had de snelste wissel en liep met de snelste looptijd naar de Nederlandse titel. “Ik had het stiekem wel gehoopt dat ik vandaag zou kunnen winnen, maar je moet het wel nog maar doen”, vertelde de kersverse kampioene na afloop. “Aniek maakte het nog best spannend, dus ben ik met het lopen meteen hard vertrokken en kon ik een gat slaan.”

Achter Dreijling hield Mars, die nog uitkomt bij de junioren, goed stand en liep zo naar het zilver. Cornelisse wist in de strijd om het brons Maaike Vooren, die vorige week debuteerde op de halve afstand in Nieuwkoop, in te halen en eindigde als derde. De Wolde had het vanwege de hitte zwaar en viel uiteindelijk terug naar een tiende plek overall. Marit van den Berg legde achter Dreijling beslag op het zilver bij de beloften en het brons was voor Romy Spoelder. Merel Veltman eindigde bij de junioren als tweede, voor Femke Scheepers die derde werd.

De winst in de eredivisie ging naar Kijani, die daarmee revanche nam op een ongelukkig verlopen eerste wedstrijd in Enschede waar het team twee banen te veel zwom. Met de tweede (Mars), derde (Cornelisse), vierde (Vooren) en elfde (Deborah Wissink) plaats, staken zij met kop en schouders boven de concurrentie uit. De tweede plek was ook dit keer voor Hellas (Van den Berg, Jony Heerink, Babette Rosman en Rina Zijgers). TV Almere (Romy Spoelder, De Wolde, Willemijn Fuite en Merel Veltman), de winnaars van de openingswedstrijd in Enschede, moesten dit keer genoegen nemen met de derde plek. Na twee wedstrijden staan Kijani, Hellas en TVA met vijf punten op gelijke hoogte in het tussenklassement.

Nederlandse Triathlon Bond

VZC domineert
De mannenwedstrijd in Weert verliep spannender. Mitch Kolkman, Gjalt Panjer en Jesse Cuijpers kwamen dicht bij elkaar uit het water, op een afstandje gevolgd door Olaf Jan en Hugo Bosscher, Jorik van Egdom en Niek Heldoorn, die zich tegenwoordig toelegt op de lange afstand en zich op het laatste moment nog voor de titelstrijd aanmeldde.

Eenmaal op de fiets werd de achterstand op Kolkman, Panjer en Cuijpers gedicht en kwam er vooraan een groep van vijftien atleten samen, met daarachter weer een grote groep van zo’n twintig man. Tijdens het looponderdeel liet VZC geen misverstand over haar ambities. Kolkman, Panjer en Van Egdom namen de leiding en leken ook dit keer weer af te stevenen op een volledig VZC-podium. Het was uiteindelijk Van Egdom die zijn titel uit 2021 – het NK sprint werd in 2022 afgelast – wist te prolongeren. “Ik voelde me niet de sterkste vandaag, dus na anderhalve kilometer heb ik een paar versnellingen achter elkaar geplaatst om te kijken of ik ze mentaal een beetje kon breken”, blikte Van Egdom na afloop terug op de race. “Ik had echt niet verwacht dat ik hier zou gaan winnen vandaag. Het is voor het eerst sinds lange tijd een Nederlandse titel waar ik heel hard voor heb moeten werken, en ik ben er dan ook echt wel blij mee.”

Kolkman legde zeven seconden achter Van Egdom beslag op het zilver en was daarmee goed voor het goud bij de beloften. De Belg Dieter Boeye achterhaalde Panjer voor de derde pek in de wedstrijd, maar Panjer eindigde wel als derde in het kampioenschap (en als tweede bij de beloften). Daarmee werd het NK-podium volledig bezet door VZC-atleten. Olaf Jan Bosscher won in Weert het brons bij de beloften. Joran Stobbe liep naar de titel bij de junioren, gevolgd door Rick van der Knaap (zilver) en Siwar Kool.

De winst in de Eredivisie ging naar VZC Veenendaal (Van Egdom, Kolkman, Panjer, Victor en Lucas Goené) die daarmee de leidende positie in het klassement versterkt. Rogelli/TriMates –Utrecht (met Joey van ’t verlaat, Thomas Cremers, Simon den Braber, Valentin van Wersch en Timo Feenstra) eindigde dit keer als tweede en TriTeam Groningen (Olaf Jan en Hugo Jan Bosscher, Joost Somsen en Sander Hoogeveen) legde beslag op de derde plek. Achter VZC-Veenedaal volgen Rogelli/TriMaters en 050Media/TriTeam Groningen in de tussenstand op respectievelijk de tweede en derde plek.

De Eredivisie Triathlon wordt over twee weken vervolgd met het NK over de standaard afstand in Rotterdam.